O hospodářství

zetorSpolečnost D-agro s.r.o. hospodaří na téměř 100 ha trvalého travního porostu 30 ha z této výměry trvale slouží k pastvě, ostatní k výrobě krmiv.

Technickou stránku provozu zemědělské výroby máme zajištěnou pomocí vlastní zemědělské techniky zn. New Holland, Zetor, Kuhn a Amazone.

V letech 2013-2014 jsme zásadně zrekonstruovali bývalý areál kravína v Bělé u Liberka.

Další rekonstrukce stáje je spolufinancována Evropskou unií v rámci projektu:

Rekonstrukce stáje a nákup zemědělské techniky – Bělá u Liberka”

Hlavním cílem projektu je investice vedoucí k modernizaci zemědělského podniku. Předmětem projektu byla rekonstrukce technologií stáje pro hovězí dobytek a pořízení speciálního stroje – tažené baličky senáže.

Program rozvoje venkova

V současné době chováme 40ks masného skotu plemene Skotský náhorní skot– Highland na masnou produkci. Finální produkt – maso nabízíme k prodeji na Venclově statku. Toto nenáročné plemeno skotu chováme celoročně na bohatých horských pastvinách (530m.n.m.).

4kravyV zimě je stádo soustředěno do venkovního zimoviště, kde je krmeno senem a senáží pouze z vlastní produkce. Vzhledem ke klimatickým podmínkám je stádo vypuštěno na pastvu až na přelomu května / června, kdy jsou louky plné kvalitní píce. Samozřejmosti je venkovní vyhřívané napajedlo a solnominerální lizy. Velmi dbáme na celkovou pohodu zvířat a snažíme se předcházet i sebemenšímu stresu při manipulaci s nimi.

Dále chováme ovce masného plemene suffolk. Ovce jsou chovány tradičním pastevním způsobem, kdy jsou přes léto na pastvinách a přes zimu ve stáji, kde rodí jehňata. Otec jehňat je plemenný beran z linie Dobber.

Koně, plemene Fjordský kůň využíváme především pro agroturistické účely a chov plemenných jedinců. Pravidelně se s koňmi zúčastňujeme hodnocení (svodů), na které jezdí komisaři z Holandska.

Všechna naše zvířata krmíme krmivem z vlastní produkce – senem a senáží. Jako samozřejmost považujeme předkládání solnominerálních lizů po celý rok a přístup k čerstvé vodě.

10ovcikun a hribe