Chladící box a bourárna

Chladící box a kompletně zařízená bourárna masa je dimenzována až na 4 ks hovězího. Zrání u tohoto typu masa je velmi důležité, protože zrání masa je po poražení zvířete nejpodstatnější fází procesu. Odborně se tento proces nazývá autolýza masa a lze ho rozdělit do několika stádií.

Maso krátce po porážce je tuhé a naprosto nevhodné pro kuchyňskou úpravu. Většina spotřebitelů bohužel podléhá obecnému omylu, když trvá na tom, aby maso bylo “opravdu čerstvé”.

Při zrání masa se postupně uvolňuje ztuhlost svalů, zlepšuje se vaznost, mírně roste pH a výrazně se zlepšují organoleptické vlastnosti (stoupá křehkost masa, zvyšuje se rozpustnost bílkovin a vytváří žádaná chutnost zvěřinového charakteru). Doba zrání závisí na druhu masa a teplotě. Obvykle se maso co nejrychleji zchladí na teplotu +5 stupňů Celsia a pak se nechává zrát v chladícím boxu při teplotě +1 až +4 stupně Celsia. Optimální doba zrání je 12-14 dnů.

Aktuální nabídku našeho masa naleznete ZDE.


Vybavení bourárny je spolufinancováno Evropskou unií v rámci projektu:

„Vybavení bourárny a prodejny ze dvora na Venclově statku“

Hlavním cílem projektu je investice do zpracovatelského provozu vedoucí ke zvýšení přidané hodnoty zemědělských produktů. V rámci projektu bylo pořízeno vybavení bourárny masa a prostor určených k prodeji ze dvora na Venclově statku v Javornici. Nakoupena byla vakuová balička, vážící a  etiketovací zařízení a pásová pila. Součástí projektu bylo též pořízení automobilu s chladící vestavbou pro snadnou přepravu masa z jatek.

Program rozvoje venkova